..::Komlóstető hivatalos honlapja::..
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatás
Indulás: 2005-08-22
 
Google kereső

Google

Webstyle produced NavBar hitetlenhomepage
 
Naptár és Óra egyben
 
Receptek

Levesek:

Bajor tormaleves
HOZZÁVALÓK:

1 szál torma (friss)
30 dkg liszt
5-5 dl tej és húsleves (leveskockából)
2 dkg vaj
fél citrom (leve)
5 dkg füstölt szalonna
1 dl tejszín
cukor
őrölt fehér bors

1 szelet pirítós
zsázsalevél



ELKÉSZÍTÉS

A tormát megreszeljük, és citromlével elkeverjük. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk benne a lisztet, majd hozzáöntjük a húslevest és a tejet. Állandóan kevergetve felforraljuk, és belekeverjük a reszelt tormát. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, majd levesszük a tűzről, és melegen tartjuk. Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kisütjük, majd a zsírjában megpirítjuk a pirítóskockákat is. A tejszínt belekeverjük a levesbe, és felforraljuk, de nem főzzük tovább. A szalonna- és kenyérkockákat a leves tetejére szórjuk, és zsázsalevéllel díszítjük.


A levest friss cipóban is tálalhatjuk.
 
Cseresznyeleves
HOZZÁVALÓK:

1 kg cseresznye
20 dkg cukor
2,5 dl víz
csipetnyi őrölt fahéj
1 kávéskanál kukoricakeményítő



ELKÉSZÍTÉS

A cukrot a vízben oldódásig keverjük, majd a fahéjat is hozzáadva felforraljuk. Beletesszük a kimagozott cseresznyét, és puhára főzzük. A kukoricakeményítőt 1 evőkanál hideg vízben simára keverjük, majd a cseresznyéhez adjuk, és összeforraljuk. Hidegen vagy melegen, az étkezés végén kínáljuk.

Variáció
Elzászi módra, vörösborral is készíthetjük: a cseresznyét fele-fele arányú vízbe és borba keverjük, cukorral, sóval ízesítjük, és kevés borssal megszórjuk. A tányérokba pirítósszeleteket teszünk, erre öntjük a levest.



Vajjal megkent rozskenyeret adhatunk mellé.
 
Csirkehúsleves póréhagymával
HOZZÁVALÓK:

2-2 póréhagyma és csirkecomb
1 csirkemell
1 tyúkhúsleveskocka
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál (babérlevél, zsálya, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom) szárított fűszerkeverék
3 evőkanál mazsola
1 kávéskanál őrölt bors




ELKÉSZÍTÉS

A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, a csirke bőrét lehúzzuk. Másfél liter vízben megfőzzük a leveskockákat, teatojásban beletesszük a fűszerkeveréket, a póréhagymát, a csokorban hagyott petrezselymet, végül a csirkehúst, és megsózzuk, megborsozzuk. Lefedjük, lassan felforraljuk, majd takaréklángon, gyöngyöztetve főzzük tovább. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a petrezselymet és a fűszerkeveréket. Egy tálra tesszük a csirkehúst, hűlni hagyjuk, majd lefejtjük a csontról, és kis kockákra vágjuk. Visszatesszük a levesbe, megborsozzuk, és beletesszük a langyos vízben áztatott és leöblített mazsolát. Összekeverjük, és még néhány percig kislángon főzzük.


Vékony szelet fehér kenyeret kínáljunk hozzá. A mazsolát apróra vágott aszalt szilvával is helyettesíthetjük.
 
Eperleves
HOZZÁVALÓK:

1 narancs
15 dkg porcukor
1 vaniliarúd
60 dkg eper
2 szegfűszeg
2,5 dl édes vörösbor



ELKÉSZÍTÉS

A narancshéjat gyufaszál vékonyságú szeletekre vágjuk. 5 dl vizet a cukorral és a kikapart vaníliarúddal felforralunk. Beledobjuk a narancshéjat, puhára főzzük, majd kihűtjük. Az epret megtisztítjuk, megmossuk. Felét turmixoljuk, szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukorszirupot a borral és a szegfűszeggel, majd hűtőben 4 órát állni hagyjuk. Tálaláskor a maradék epret hosszában kettévágjuk, előhűtött csészékbe helyezzük, és ráöntjük a gyümölcsös szirupot.

Variáció
Ízesíthetjük 1 darabka fahéjjal, néhány szem kardamommaggal vagy citromhéj-darabkákkal. Díszíthetjük úgy is, hogy minden csészébe teszünk egy citromkarikát vagy mentalevelet.



Ha minden magot el akarunk távolítani, a szitán áttörés után gézzel is átnyomhatjuk.
 
Gesztenyés káposztaleves
HOZZÁVALÓK:

1 kis fej káposzta
20 dkg császárszalonna
2 evőkanál vaj
25 dkg gesztenye
fél evőkanál szójaszósz
5 dl zöldségleves (leveskockából)
őrölt bors




ELKÉSZÍTÉS

Behasítjuk a gesztenyéket, forró sós vízben 20 percig héjastól főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk száradni. Amikor kihűlt, meghámozzuk. A szalonnát kockákra vágjuk, és kivajazott serpenyőben megpirítjuk. Beletesszük a darabokra vágott káposztát, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a húslevest meg a szójaszószt, és belerakjuk a gesztenyét. Kislángon, néha megkeverve 15 percig főzzük.
 
Italok:
Almaboros puncs
HOZZÁVALÓK:

1 liter almabor
4 dkg fahéjas cukorszirup
6 szegfűszeg
2 darabka fahéj
csipetnyi szerecsendió (reszelt)
csipetnyi őrölt gyömbér
2 narancs
1 citrom



ELKÉSZÍTÉS

Az almabort a sziruppal, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a szerecsendióval és a gyömbérrel megmelegítjük. Hozzáadjuk a meghámozott és gerezdekre szedett citromot és narancsot. Újra tűzre tesszük, és felforraljuk. Leszűrjük, és tűzálló csészékbe töltjük.



A megadott kalóriaérték egy csészére vonatkozik.
 
Aperitif
1 személyre

HOZZÁVALÓK:




ELKÉSZÍTÉS

Fél uborkát meghámozunk, kettévágjuk, belsejét kikaparjuk. Húsát 2 dl joghurttal turmixoljuk, majd belekeverjük 1,25 dl ananászlét. Hosszú pohárba töltjük, és mentalevéllel díszítjük.

Variáció
1 zellert és 1 uborkát meghámozunk, és 1 kis paradicsomot hozzáadva, gyümölcspréssel levüket kinyomjuk. Zellersóval megszórva kínáljuk.
Citromos-narancsos tea
HOZZÁVALÓK:

7,5 dl erős tea
2 evőkanál cukor
1 dl narancslé
5 cl citromlé
1 evőkanál narancs reszelt héja



ELKÉSZÍTÉS

A teát a cukorral meg a narancs- és a citromlével összekeverjük. Tűzre tesszük, összemelegítjük, de nem forraljuk föl. Tűzálló csészékben, forrón kínáljuk, tetejüket narancshéjjal és -szelettel díszítjük.



A megadott kalóriaérték egy pohárra vonatkozik.
 
Csokis kávé
HOZZÁVALÓK:

5 dkg főzőcsokoládé
1 evőkanál víz
5 dl nagyon erős kávé
cukor



ELKÉSZÍTÉS

A csokit kis darabokra tördeljük, a vizet hozzáöntjük, és kislángon megolvasztjuk. Amikor felolvadt, sima krémmé keverjük. Rátöltjük a kávét, és jól összekeverjük. Ízlés szerint adunk hozzá cukrot.
 
Feketeribizli-likőr (Liqueur de cassis)
HOZZÁVALÓK:

1 kg fekete ribizli
2-3 szegfűszeg
1 darabka fahéj
1 liter gyümölcspálinka
75 dkg cukor



ELKÉSZÍTÉS

A ribizlit megmossuk, leszemezzük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat, a pálinkát, végül a cukrot. Lefedve 1 hónapig állni hagyjuk. Átszűrjük, és üvegekbe töltjük.
Mézes-rumos kávé
HOZZÁVALÓK:

1 tojás
2 cl konyak
1 teáskanál méz
1,5 dl erős kávé
2 evőkanál tejszín



ELKÉSZÍTÉS

A tojást a konyakkal és a mézzel habosra keverjük, majd tűzálló pohárba öntjük. A forró kávét rátöltjük, a tetejére öntjük a tejszínt úgy, hogy a tetején maradjon (ehhez egy kiskanálon csurgatjuk keresztül).
 
Tea indiai módra
HOZZÁVALÓK:

1-1 kávéskanál őrölt fahéj és kardamommag
3 szegfűszeg
5 dl víz
3 kávéskanál teafű



ELKÉSZÍTÉS

Teáskannába tesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a hámozott kardamommagot. Lábasban vizet forralunk, belerakjuk a teafüvet, és 2 percig állni hagyjuk, közben kevergetjük. A teát a kannába öntjük, és még 3 percig állni hagyjuk. Lábasba szűrjük, és kislángon, állandóan kevergetve újramelegítjük. Kis poharakban kínáljuk, ízlés szerint cukrozhatjuk.
Édességek:
Áfonyatorta
8 személyre

HOZZÁVALÓK:

1 citrom
40 dkg áfonya
a szóráshoz: 20 dkg liszt
25 dkg cukor
20 dkg őrölt mandula
15 dkg vaj
2 tojássárgája
csipetnyi só



ELKÉSZÍTÉS

A citrom héját finomra reszeljük. Robotgéppel 20 dkg cukrot, 10 dkg mandulát, a citromhéjat és a sót összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgákat. Sima masszává turmixoljuk, majd golyót formálunk belőle, és folpackkal letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük. Az áfonyát és a maradék cukrot összekeverjük. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és kivajazott tortaformába simítjuk. A mandulával megszórjuk, majd a cukrozott áfonyát a tetejére halmozzuk. Meleg sütőben készre sütjük. Amikor kész, a formából kiborítjuk, és kihűtjük.
Almás-aszalt szilvás torta
HOZZÁVALÓK:

1 vaniliarúd
15 dkg porcukor
4 alma
30 dkg vajas tészta
2 tojás
3 tasak vaníliáscukor
10 dkg őrölt mandula
1 dl tejszín
8 szilva (aszalt, kimagozott)



ELKÉSZÍTÉS

A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és 1 liter vízben 10 dkg porcukorral felforraljuk. A meghámozott, kimagozott almákat négyfelé vágjuk, a szirupba tesszük, és 5 percig főzzük. Az almákat kivesszük, lecsöpögtetjük, és negyedekre vágjuk. Kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belesimítjuk a tésztát. A tojásokat a maradék cukorral, a vaníliáscukorral, a mandulával és a tejszínnel habosra keverjük, és a tésztára öntjük. Az almákkal és a szilvákkal a torta tetejét megrakjuk, és meleg sütőben készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd grillrácsra borítjuk, és levesszük róla a papírt.



Nagyméretű szilvákat válasszunk! Ha túl szárazak, 2 percre vízgőzbe tesszük, vagy 5 percre langyos vízbe áztatjuk
 
Ananászos sütemény
HOZZÁVALÓK:

20 dkg vaj
4 tojás
30 dkg cukor
20 dkg liszt
ananászkonzerv
2 evőkanál rum
a sütéshez kevés vaj



ELKÉSZÍTÉS

Kislángon felolvasztjuk a vajat, majd hűlni hagyjuk. A tojásokból és 20 dkg cukorból elektromos habverővel habot keverünk, majd hozzáadjuk a lisztet és a vajat. Addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk. A maradék cukorból fél deci vízzel világos karamellt készítünk, felforraljuk, majd beleöntjük a kivajazott tortaformába. Lecsöpögtetjük az ananászkarikákat, és a tortaformába, a karamellre szorosan egymás mellé lerakjuk. Ráöntjük a tésztát, és forró sütőben kb. 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Amíg sül a tészta, az ananász levét összekeverjük a rummal, és a kész, kisült tészta mellé csészében tálaljuk.
 
TÖBBB ÉTEL A WWW.FAKANAL.HU WEBOLDALON TALÁLHATÓ
.

 

 
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Hét fotója:komlóstetői erdő eső után!
komlostetői erdő eső után
 
Szavazás

 

Szavazás
Szerinted milyen az oldal?

Gagyi
Falura elmegy
hááát....
közepes
király
nagyon zsííírrr
 
Valutaváltó


=
 
Gazdira várok


 
Névnap
 
ONLINE TV
Online-Tévéadások!
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?